fbpx

Owoce wspomagające odchudzanie

Naturalne składniki, które przyspieszą Twoje odchudzanie

Bardzo dużo mówi się o tym, że w diecie odchudzającej powinny znaleźć się maksymalnie 2 porcje owoców dziennie. Niektóre kuracje zakładają całkowite wykluczenie ich spożywania. Są jednak takie owoce, które skutecznie wspierają odchudzanie. Sprawdźmy o jakie owoce wspomagające odchudzanie chodzi?

Warto włączyć wszystkie opisane niżej owoce do diety. Niemniej nie z każdego można przyrządzić deser, smoothie, albo sałatkę. Niestety pomarańczę gorzką i Garcinia cambogia możemy wprowadzić do diety tylko w formie wyciągu. Podobnie jest w przypadku afrykańskiego mango, które choć wykazuje nieco niższą skuteczność niż pomarańcza gorzka i garcinia cambogia, na tle ogółu owoców zasługuje na uwagę.

Pomarańcza gorzka

Na pierwszym miejscu (w zasadzie ex equo z Garcinia cambogia) znajduje się pomarańcza gorzka. Jako owoc jest niejadalna, ale pozyskany z niej ekstrakt skutecznie wspiera proces odchudzania. Gorzka pomarańcza zawdzięcza swoje właściwości synefrynie, która poprawia tempo metabolizmu, zmniejsza apetyt, a przy tym podnosi poziom energii, której niestety trochę w czasie odchudzania brakuje.

Owoce Garcinia cambogia

Owoce Garcinia cambogia są cennym źródłem kwasu HCA, którego działanie jest nieco inne niż właściwości synefryny. Niemniej wpływ na przyspieszenie procesu odchudzania utrzymuje się na podobnym poziomie. Ekstrakt z owoców Garcinia Cambogia pobudza przemianę tłuszczów i węglowodanów. Jego wspólną cechą z synefryną jest hamowanie łaknienia. Dodatkowo, kwas HCA poprawia proces trawienia.

Afrykańskie mango

Afrykańskie mango jest znane z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz nasion, które są bardzo bogate w białko. Ekstrakt z mango afrykańskiego należy do popularnych środków wspierających odchudzanie. Niemniej, o ile Garcinia Cambogia i Gorzka Pomarańcza zostały już dość skrupulatnie przebadane, a ich działanie potwierdza już wiele badań, o tyle afrykańskie mango nie potrafi obronić się jeszcze przed ostrzem krytyki.

Wyciąg z afrykańskiego mango nie zawiera substancji aktywnych – tak jak kwas HCA, czy synefryna. Jego zaletą jest wysoka zawartość błonnika, który zdaniem zwolenników sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Podobną zaletę ma mango, które jest dostępne w sklepach i można je zjeść jako świeży lub suszony owoc.

Ananas

Ananas jest owocem o słodkim smaku, zawierającym cukry proste, niemniej korzystnie wpływającym na odchudzanie. Jego główną zaletą jest zawartość bromelainy – enzymu działającego przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i odchudzająco. Bromelaina rozkłada białka do polipeptydów przyspieszając ich trawienie.

Bromelaina przyspiesza też przemianę materii i działa oczyszczająco. Jej właściwości docenią osoby zmagające się z cellulitem wodnym. Enzym zawarty w miąższu ananasa zapobiega gromadzeniu się nadmiaru wody w organizmie.

Ananas jedzony w formie surowej (nie w słodkim syropie), wspiera odchudzanie również ze względu na zawartość pektyn – rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pęczniejąc, efektywnie wypełnia żołądek. Na zakończenie należy podkreślić, że dla optymalnych efektów ananasa najlepiej zjeść na śniadanie lub II śniadanie, w formie surowej i dojrzałej. Ananas z puszki odpada, a niedojrzałe owoce zakwaszają organizm.

Jabłka

Jabłka wspierają odchudzanie poprzez efektywne oczyszczenie organizmu z toksyn. Jednocześnie są one mało kaloryczne. Jedno jabłko zawiera około 50 – 80 kcal. Efektywne wspieranie odchudzania przez jabłka wynika również stąd, że zawierają one pektyny – najwięcej ich znajdziemy w gniazdach nasiennych i w skórce. Pektyny to błonnik rozpuszczalny w wodzie. Po zetknięciu się z wodą w układzie pokarmowym pęcznieją zamieniając się w żel. Wypełnia on układ pokarmowy zapewniając uczucie sytości na dłużej.

Truskawki

Truskawki są niskokaloryczne, podobnie jak jabłka. 1 kg truskawek zawiera tylko 280 kcal! Truskawki to bogate źródło kwasu foliowego, witaminy C, potasu, magnezu i wapnia, przeciwutleniaczy i witamin z grupy B. Oczyszczają one organizm z toksyn spowalniających metabolizm, poprawiają perystaltykę jelit i poprawiają kondycję.

Maliny

Maliny możemy zjadać w świeżej postaci – ale nie w dowolnej ilości. Wystarczy porcja 1 – 2 szklanek dziennie. W procesie odchudzania maliny mogą zostać wykorzystane w formie ekstraktu pozyskanego z tych owoców, zawierającego ketony malinowe. Są to substancje naturalnie występujące w malinach, działające na organizm człowieka jak termogenik. Zwiększają one temperaturę ciała powodując podniesienie poziomu norepinefryny, a tym samym intensyfikując proces spalania tkanki tłuszczowej.

Jagody Goji

W Polsce jagody Goji są dostępne w przetworzonej postaci – na przykład jako suszone owoce, albo ekstrakt roślinny. Wyciąg z jagód Goji wspiera proces odchudzania, ponieważ zawiera wysoką dawkę tryptofanu – aminokwasu, który podnosi poziom energii oraz naturalnych substancji wspierających oczyszczanie organizmu z toksyn. Tym samym jagody Goji jednocześnie wspierają proces redukowania cellulitu.

Jagody Acai

Wspomaganie odchudzania przez jagody Acai polega na tym, że owoce te zapewniają długotrwałe uczucie sytości i przyspieszają metabolizm. Jagody Acai są znane z wysokiej zawartości błonnika (16,9 g/100 g owoców) oraz z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (pod tym względem nie mają sobie równych). Najczęściej w procesie odchudzania wykorzystuje się ekstrakt pozyskany z tych owoców. Inne produkty z jagód Acai oraz świeże owoce tego gatunku raczej nie są dostępne na polskim rynku.

Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia codziennie należy jeść 2 porcje owoców. Niektóre owoce można zjadać jednak w większych ilościach (jabłka, truskawki) z uwagi na wysoką zawartość błonnika.

Są też takie owoce, które nie są spożywane w formie posiłku. Mowa o tych gatunkach, z których pozyskuje się ekstrakty wspierające odchudzanie. Ich również nie dotyczy ograniczenie do dwóch porcji – należy kierować się raczej zasadami dawkowania zaproponowanymi przez producenta. Poza tymi wyjątkami owoce w diecie lepiej ograniczyć do dwóch porcji dziennie.

Nadmierne spożycie słodkich owoców zwiększa dzienne spożycie cukrów prostych, które sprzyjają rozrostowi tkanki tłuszczowej.