L-karnityna na odchudzanie

L-karnityna jest składnikiem, który ma niezastąpione działanie i wpływ na organizm człowieka. Okazuje się, że jest substancją, która jak nic innego przyczynia się do spalania tłuszczu, a więc można ją stosować podczas diety odchudzającej. L-karnityna jest również składnikiem, który doskonale sprawdza się dla sportowców i to właśnie jako suplement diety dla osób aktywnych fizycznie robi ona największą furorę. Jednak nie bez powodu suplementy diety na odchudzanie, które mają ją w swoim składzie są wyjątkowo skuteczne i pomagają zgubić nadmiar kilogramów. Czas się dowiedzieć, jakie jeszcze właściwości ma L-karnityna oraz, czy naprawdę pomaga nam w schudnięciu i zgubieniu tkanki tłuszczowej?

Często w reklamach pojawia się L-karnityna. Pierwsze skojarzenie niemal u każdego z nas to suplement diety dla sportowców, zwłaszcza dla kulturystów. Czy jednak tylko takie działanie ma ten składnik odżywczy? Ten suplement diety staje się coraz popularniejszy na rynku i sprawdza się nie tylko dla kulturystów, sportowców, ale również dla osób, które nie wiedzą, jak schudnąć. Ten wyjątkowy składnik ma działanie odchudzające i wielu specjalistów uważa, że wspomaga ona odchudzanie, jak żaden inny składnik. To właśnie dlatego warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat działania i właściwości L-karnityny oraz jaki ma ona związek z procesem odchudzania i spalania tkanki tłuszczowej.


Czym jest L-karnityna?

Pierwsze odkrycie L-karnityny miało miejsce w 1905 roku. Ten składnik został wykryty w kance mięśniowej i właśnie tak powstała jego nazwa pochodząca od łacińskiego słowa carnis, co oznacza mięso. Wcześniej nazywana była ona witaminą BT. Po jej odkryciu L-karnityna została mianowana składnikiem niezbędnym do pobudzenia i wzrostu organizmów. To składnik witamino-pochodny. Można wyróżniać jej aż dwie formy. Pierwsza to D, która nie jest aktywna biologicznie. Zaś druga, czyli L inaczej lewoskrętna ma silne działanie fizjologiczne, a także wykazuje właściwości terapeutyczne. Badania wykazują, że w organizmie człowieka znajduje się około 30 gramów karnityny. Nasz organizm jest w stanie samodzielnie ją syntezować w ilościach do 25 procent jej zapotrzebowania. Reszta tego zapotrzebowania powinna być dostarczana do organizmu wraz z dietą. W organizmie L-karnityna jest syntezowana w wątrobie, a także w nerkach, mięśniach sercowych i szkieletowych, a także w jelitach. Jednak to w wątrobie ten proces jest najbardziej aktywny. Podczas syntezy organizm zaczyna wykorzystywać aminokwasy, a także witaminy i minerały. Do produkcji tej substancji niezbędna jest lizyna, metionina, witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, a także kwas foliowy. Jeśli w organizmie pojawi się niedobór nawet jednego z tych składników, to L-karnityna będzie wydzielana w mniejszych ilościach.


Nasze zapotrzebowanie na L-karnitynę

Niestety, to, że organizm jest w stanie sam syntezować w niewielkich ilościach nie wiele nam daje, ponieważ ilość wytwarzanej L-karnityny nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Tak więc organizm człowieka czerpie L-karnitynę z pożywienia. Największe jej ilości znajdują się w mięśnie, a także w produktach mlecznych. Można ją znaleźć również w surowych roślinach, ale w nich jest jej nie wiele. To właśnie dlatego osoby, które przebywają na diecie wegetariańskiej tak często mają problemy z niedoborem tego składnika. Warto wiedzieć, że wiele diet odchudzających jest pozbawionych źródeł L-karnityny przez co trudno jest nam zmniejszyć macę tłuszczową ciała.


Jakie są objawy niedoboru L-karnityny


Wiele osób w naszym społeczeństwie cierpi z powodu niedoboru L-karnityny nawet nie zdając sobie z tego sprawy. A jednak trzeba wiedzieć, że początki jej niedoboru nie dają żadnych charakterystycznych objawów, więc ciężko je wykryć. Jednak im niedobór trwa dłużej i zwiększa się tym bardziej widoczne są niekorzystne zmiany. Na początku zaczyna się obniżać nasza sprawność fizyczna. Osłabieniu ulec może również sprawność intelektualna. Kiedy dojdzie do niewielkiego wysiłku fizycznego pojawić się może silne przemęczenie, a także uczycie wyczerpania. Niedobór L-karnityny można również wykryć za pomocą badań morfologicznych, ponieważ przy niedoborze tego składnika zwiększa się zawartość lipidów we krwi.


Jak odchudzać się z L-karnityną?

L-karnityna ma bardzo ważną rolę w procesie odchudzania. Nie może jej zabraknąć w codziennej diecie i podczas redukcji, ponieważ usprawnia ona procesy metaboliczne, które są odpowiedzialne za spalanie tłuszczów w organizmie. Ten składnik jest niezbędny, jeśli chodzi o transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, czyli komórek w organizmie. W swoistych fabrykach komórek w organizmie kwasy tłuszczowe zostają utlenione, czyli ulegają spaleniu. To właśnie dzięki temu dochodzi do wytwarzania energii, która jest niezbędna do rozpoczęcia wszystkich procesów życiowych. Dzięki L-karnitynie tłuszcze są dobrze wykorzystane przez organizm, a to sprawia, że osoby odchudzające się, łatwiej pozbywają się kalorii, które zostały dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Okazuje się, że przy niedoborze L-karnityny odchudzanie nie daje tak silnych efektów, a jest tak, ponieważ utrudnione, a nawet niemożliwe jest utlenianie wąsów tłuszczowych.